top of page
  • Writer's pictureSirkka M.

Kuinka hammasproteesien valmistus tapahtuu?

Päivitetty: 21. elok. 2019

Hyvä hammasproteesi on käyttäjälleen lähes huomaamaton. Se pysyy hyvin suussa ja sillä on helppo syödä. Se ei haittaa puhetta, eikä tuota kipua ja se kohentaa käyttäjänsä ulkonäköä. Hyvä hammasproteesi tukee hyvinvointia ja parantaa elämän laatua.


Erikoishammasteknikko on irrotettavan hammasprotetiikan asiantuntija. Hän on kokenut, lisäkoulutuksen saanut hammasteknikko, joka valmistaa kokohammasproteeseja suoraan niiden käyttäjille sekä osahammasproteeseja yhteistyössä hammaslääkärin kanssa. Erikoishammasteknikolla on sekä suun terveydenhoidon kliininen koulutus että laaja tekninen osaaminen.

Erikoishammasteknikko on erikoistunut hampaattoman suun purennan kuntoutukseen ja valmistaa hammasproteesit yksilöllisesti alusta loppuun saakka.

Hammasproteesien valmistuksen ensimmäinen vaihe on suun tarkastus


Hammasproteesien valmistus aloitetaan suun ja limakalvojen terveyden tarkistuksella ja mahdollisten vanhojen proteesien kunnon arvioinnilla. Hoidon tavoitteet sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.


Tarvittaessa ohjaus hammaslääkärin hoitoon


Tarvittaessa erikoishammasteknikko ohjaa asiakkaan hammaslääkärin vastaanotolle. Hammaslääkäri hoitaa suun sairauksia ja vastaa osaproteesien valmistuksesta.


Mikäli proteesien paikoillaan pysymisen kanssa on haasteita, hammaslääkärin kanssa yhteistyössä löydetään ratkaisu, jolla sitä saadaan parannettua. Hoito voidaan tarvittaessa tehdä kevytnukutuksessa.


Jos hampaitajoudutaan poistamaan, proteesi voidaan nopeimmillaan asentaa suuhun välittömästi poistojen jälkeen.


Hammasproteesin valmistus


Varsinainen hammasproteesien valmistus alkaa terveen suun jäljentämisellä. Jäljennösten avulla tehdään mallit, joiden päälle proteesit muotoillaan laboratoriossa. Tapauksesta riippuen proteesia sovitetaan valmistuksen aikana joko kerran tai useammin, jotta sen toiminnallisuus ja ulkonäkö vastaavat asetettuja tavoitteita.


Jos sinulla on jo aiemmin ollut käytössäsi hammasproteesi, voidaan uusi proteesi valmistaa kopioimalla se. Koska vanha proteesi saattaa olla kulunut, usein on tarpeellista tehdä pieniä muutoksia esimerkiksi purentakorkeuteen.


Totuttelu uuteen proteesiin tapahtuu yksilöllisesti


Uusi proteesi voi alussa tuntua erilaiselta ja totuttelu puhumiseen ja syömiseen vie muutamia päiviä. Aluksi voi kasvojen lihasten hallinnassa, ilmeissä ja syljen erityksessä tapahtua muutoksia ja limakalvojen tottuminen kestää muutamia päiviä.


Suuhun ei kuitenkaan totuttelun aikana saa ilmestyä hankautumia eikä painokohtia. Mikäli proteesi aiheuttaa kipua tai limakalvojen ärsytystä, on syytä ottaa viipymättä yhteyttä vastaanotolle.


Valmiiden proteesien luovutuksen yhteydessä saat suullinen käytön opastuksen sekä kirjalliset hoito-ohjeet mukaasi. Tarkastuskäynti sovitaan noin viikon kuluttua valmiiden proteesien luovutuksesta.


2 549 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page