top of page
  • Writer's pictureSirkka M.

Hyvin toimiva ja paikallaan pysyvä hammasproteesi parantaa elämänlaatua

Päivitetty: 21. elok. 2019

Hyväkuntoinen, mukava ja paikallaan hyvin pysyvä hammasproteesi on esteettinen ja lähes huomaamaton. Silloin hammasproteeseilla on helppo puhua, syödä ja hymyillä.



hyvä hammasproteesi on lähes huomaamaton ja mukava käytössä
Hyvin toimiva ja esteettinen hammasproteesi parantaa käyttäjän hyvinvontia

Yleisen hyvinvoinnin kannalta proteesin kunto ja puhtaus ovat tärkeitä. Huonokuntoiset proteesit taas saattavat altistaa sairauksille, jotka voivat olla erityisesti ikääntyneelle raskaita.

Huono purenta vaikeuttaa monipuolisen ravinnon syömistä ja heikentää yleiskuntoa.


Hammasproteesi kuluu käytössä


Joskus vastaan tulee kymmeniä vuosia vanhoja proteeseja. Käytön aikana proteesin hampaat kuitenkin kuluvat ja purenta madaltuu. Madaltunut purenta voi aiheuttaa leukanivelongelmia ja muuttaa ihmisen ulkonäköä. Ruoan hienontaminen ei ole helppoa kuluneilla hampailla. Ruokavalio saattaa tämän vuoksi olla yksipuolinen, mikä vaikuttaa yleiskuntoon. Lisäksi huono purenta saattaa tehdä sosiaalisista ruokailutilanteista epämiellyttäviä.


Korkealaatuisetkin materiaalit väsyvät


Akryylimateriaali imee itseensä kosteutta sekä epäpuhtauksia. Proteesin pintaan saattaa muodostua esimerkiksi bakteeripeitteen mineralisoituessa hammaskiveä, joka irrotessaan voi joutua vatsaan tai keuhkoihin sekä aiheuttaa tulehduksen. Likainen proteesi toimii alustana, johon erilaiset haitalliset mikrobit kiinnittyvät.


Huonokuntoisen proteesin pinnalla voi esiintyä sienikasvustoa, joka aiheuttaa ärsytystä ja haavautumia suun limakalvoille. Jatkuva limakalvojen ärsytys edesauttaa limakalvojen ärsytystä ja muutosten syntymistä suussa. Likainen hammasproteesi on epäesteettinen ja saattaa aiheuttaa esimerkiksi pahanhajuisen hengityksen.



285 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Hammasproteesien hoito

Hammasproteesin hoito ja puhdistus on yhtä tärkeää kuin omien hampaiden puhdistaminen, sillä proteesin pinnalla voi elää terveydelle...

bottom of page