top of page
  • Writer's pictureSirkka M.

Viisi vinkkiä hammasproteesin käyttäjälle

Päivitetty: 26. elok. 2019

Olitpa sitten jo kokenut hammasproteesin käyttäjä tai vasta totuttelemassa ensimmäiseen uuteen proteesiin, mielestämme on tärkeää huomioida muutama asia.

hammasproteesin käyttäjä
Hyvä hammasproteesi on lähes huomaamaton. Sen käyttäjän on helppo syödä, puhua ja hymyillä.
  • Terve suun limakalvo ja hyväkuntoinen proteesi ovat tärkeä osa henkilökohtaista hyvinvointiasi

  • Limakalvolla olevat haavaumat voivat olla oire proteesin korjaustarpeesta

  • Huonosti istuva proteesi voi hangata limakalvoa, ja jatkuva ärsytys altistaa limakalvomuutoksille.


1. Tarkistuta myös hampaaton suu säännöllisesti


Huolehdi hammasproteesien ja suun limakalvojen kunnosta ja puhdistuksesta huolellisesti. Mikäli limakalvoilla ilmenee ärsytystä tai proteesi painaa ja aiheuttaa limakalvon kipeytymiä tai haavautumia, käy hammaslääkärin tai erikoishammasteknikon vastaanotolla tarkistuttamassa tilanne ja korjauttamassa proteesi.


2. Hammasproteesien istuvuutta ja käyttömukavuutta voidaan parantaa


Hammasproteesit tulee pohjata / tiivistää vähintään 2 - 3 vuoden välein. Jos proteesin tavanomainen pohjaus ei yksinään riitä parantamaan käyttömukavuutta, voidaan pohjaan valmistaa kerros joustavammasta materiaalista. Se vähentää painetta esimerkiksi terävien luuharjanteiden kohdalla. Pehmeä pohjaosa uusitaan 1 - 2 vuoden välein, jotta sen joustavuus säilyy.


3. Hammasproteesit tulee uusia 5 - 8 vuoden välein


Hammasproteesin käyttöikä riippuu suun olosuhteista ja esimerkiksi purennasta. Proteesi valmistetaan erikoisesti suun olosuhteisiin tarkoitetuista materiaaleista, mutta ajan mittaan ne kuluvat ja imevät itseensä kosteutta suun olosuhteissa.

  • Hammasproteesi kuluu käytössä ja silloin purentavoima heikentyy

  • Vanhaan proteesiin voi kertyä hammaskiveä sekä bakteeri- ja sienikasvustoa.


4. On tärkeää, että hammasproteesi istuu tukevasti paikallaan suussa


Erityisesti alaleuan hammasproteesin pysyminen tukevasti paikallaan voi joskus olla haaste. Kiinnitystä voidaan parantaa huomattavasti jo parilla leukaluuhun upotettavalla titaani-implantilla. Niihin asennettavien kiinnikkeiden avulla proteesi pysyy tukevasti paikallaan. Kun proteesi istuu hyvin, purentapaine jakaantuu tasaisemmin limakalvoille sekä implanteille, ja proteesi voidaan aina haluttaessa irrottaa puhdistusta varten.


5. Jos hammasproteesi rikkoutuu


Jo pienikin särö hammasproteesissa on syytä korjauttaa välittömästi. Proteesia voidaan vahvistaa esimerkiksi metallisella tukilangalla tai -verkolla. Proteesi voidaan tarvittaessa valmistaa kestävämmästä erikoismateriaalista. Lujuutta voidaan myös lisätä upottamalla rakenteeseen lähes huomaamaton kuituvahvike, joka lisää ohuen ja siron hammasproteesin levyn kestävyyttä.


4 676 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Hammasproteesien hoito

Hammasproteesin hoito ja puhdistus on yhtä tärkeää kuin omien hampaiden puhdistaminen, sillä proteesin pinnalla voi elää terveydelle...

Comentários


bottom of page